Wat is de overgang?

Elke vrouw krijgt tijdens haar leven met de overgang te maken. Dit is een langdurige periode waarbij de hormoonhuishouding van de vrouw gaat veranderen. Het gevolg hiervan is dat de vrouw onvruchtbaar wordt; na de overgang is het dus niet meer mogelijk om zwanger te raken. Wanneer een vrouw in de overgang komt, is afhankelijk van meerdere factoren. Ook de mate waarin het lichaam op de overgang reageert, verschilt van vrouw tot vrouw. Al met al is de overgang een natuurlijk proces waar je weinig tot geen invloed op hebt.

Door de verandering in de hormoonhuishouding verandert het vrouwelijk lichaam behoorlijk. De functies van deze hormonen moeten door andere hormonen overgenomen worden en dat vergt tijd. De overgang kan dan ook gepaard gaan met overgangsklachten; dit kunnen zowel lichamelijke- als geestelijke klachten zijn. Bekende overgangsklachten zijn opvliegers, pijn aan de borsten en stemmingswisselingen.

Een onderdeel van de overgang is de menopauze. Dit is de allerlaatste menstruatie van de vrouw. Als de menopauze achter de rug is, weet je dat je nooit meer zwanger kunt raken. De menopauze valt pas 12 maanden later aan te wijzen. Als je 12 maanden niet ongesteld bent geweest, ga je dat ook nooit meer worden.

In mijn Slank door de Overgang review lees je alles over de overgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *