Als sinds het begin van de mensheid hebben we te maken met criminaliteit. Onder criminaliteit verstaan we onder meer een inbraak, een diefstal en een overval. Deze vormen van criminaliteit komen de afgelopen jaren steeds minder voor. Desalniettemin is het een feit dat veel Nederlanders zich niet altijd veilig voelen. Dat heeft niet alleen met de bovengenoemde criminaliteit te maken, maar ook zeker met de cybercriminaliteit.
De opkomst van het internet is één van de beste dingen die ooit gebeurd is. Door het internet kan ik mijn werk als DJ beter doen, maar ik kan me via het internet ook prima vermaken. Contact houden met vrienden, familie, belangrijke (bank)zaken via internet regelen en leuke filmpjes bekijken; het is allemaal mogelijk.
Het internet heeft echter ook een donkere kant; de kant van de cybercriminaliteit. Steeds meer kwaadwillende zijn met deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit bezig. Als ik naar de definitie van cybercriminaliteit kijk, kom ik op de volgende definities uit: misdadig gebruik van internet & criminaliteit door in te breken in een computer van iemand anders.
Steeds meer mensen regelen belangrijke zaken via hun computer. In sommige gevallen is dit zelfs noodzakelijk, aangezien sommige instanties alleen nog met digitale hulpmiddelen werken. Enerzijds werkt dit dus onwijs prima, maar anderzijds levert dit ook gevaar op. Dit gebeurt namelijk vaker bij een oudere mensen.
Zij ontvangen een mail met een duidelijke boodschap omtrent de pinpas; Er wordt dan gevraagd om de pincode te geven, waarna ze een nieuwe pinpas zouden ontvangen. Je voelt hem wellicht al aankomen; zo gezegd, zo gedaan.
De nieuwe pinpas heeft ze nooit ontvangen, maar van de bankrekening zijn uiteraard wel grote bedragen geplukt. Het verhaal klinkt wellicht wat naïef, maar steeds meer (oudere)mensen zijn het slachtoffer van cybercriminaliteit. De kwaadwillende worden ook steeds slimmer en sluwer en weten bijvoorbeeld de mailtjes van een bank perfect na te bootsen.
Aangezien ik voornamelijk ’s avonds werk, besteed ik mijn tijd overdag graag nuttig. Nadat ik bovenstaand verhaal over deze ouderen hoorde, wilde ik me graag verdiepen in cybercriminaliteit en bijbehorende cybersecurity.
Zou het voor mij mogelijk zijn om mijn tante en vergelijkbare mensen te behoeden voor dergelijke criminaliteit? Na een tijdje op Google gezocht te hebben, kwam ik uit op een cursus van de Cybersecurity Universiteit.
De omschrijving sprak mij erg aan, waardoor ik me eigenlijk direct aangemeld hebt. Heeft deze cursus mij geholpen? Absoluut. Kan ik deze cursus aanraden? Het antwoord op die vraag vind je aan het einde van deze Cybersecurity Universiteit review. Graag wil ik je in deze review meer vertellen over de cursus, het doel van de cursus, de ontwikkelaar van de cursus en de manier waarop de cursus opgebouwd is.
Na het lezen van de review kan je direct voor jezelf bepalen of deze cursus aansluit op jouw wensen en behoeften. Ben je benieuwd geworden? Ga er dan even rustig voor zitten en neem op je gemakje deze uitgebreide review door!
Inhoudsopgave
Wat is de Cybersecurity Universiteit cursus?
Met deze probeert de Cybersecurity Universiteit je bewust te maken van de mogelijke digitale gevaren. Je krijgt in de cursus veel informatie over de verschillende technieken die kwaadwillende hanteren en hoe je jezelf hier tegen kunt beschermen.
Zoals gezegd worden de kwaadwillende steeds innovatiever en slimmer. Ze verzinnen eigenlijk continue nieuwe technieken om het leven van mensen zuur te maken. Als je het slachtoffer van cybercriminaliteit wordt, is dat alles behalve prettig. Je kunt niet alleen een flinke som geld kwijtraken, maar het levert ook een flinke deuk in je zelfvertrouwen op. Ik heb dit persoonlijk bij mijn tante gemaakt.
Nadat zij het slachtoffer van cybercriminaliteit geworden was, heeft zij dit zichzelf een hele lange tijd kwalijk genomen. Ze nam het zichzelf kwalijk dat ze in het mailtje getrapt was en dat ze geen navraag gedaan had. Achteraf is dat natuurlijk makkelijk praten; door de slinkse manier van handelen is het soms simpelweg niet al te opvallend dat je met mogelijke cybercriminaliteit te maken hebt.
Mede hierom heeft de politie in de afgelopen jaren al veel informatie over cybercriminaliteit vrijgegeven. Ook voor de politie is dit een relatief nieuwe vorm van criminaliteit; voor hen was het dus ook enige tijd zoeken. Momenteel hebben ze bij de politie echter teams die volledig gespecialiseerd zijn in cybercriminaliteit.
Dit team kan het echter niet alleen; ook alle mensen in Nederland moeten zich bewust zijn van de gevaren. Dat is althans de gedachte van de Cybersecurity Universiteit. Om een ieder van deze gevaren bewust te kunnen maken, hebben ze een uitgebreide cursus opgezet.
Deze cursus komt in deze review uitgebreid aan het bod. Ik vertel je onder meer wie deze cursus ontwikkeld heeft, hoe de cursus opgebouwd is en wat je zoal met deze cursus kunt bereiken.
Bekijk in onderstaande video de complete inhoud van deze training.
Wie heeft deze cursus ontwikkeld?
De naam Cybersecurity Universiteit is ondertussen meerdere malen genoemd in deze review. Ik had tot voorheen nooit van deze instantie gehoord, dus ik ben op zoek gegaan naar meer informatie. Ik stuitte al snel op de website van het bedrijf, waarop meer informatie te vinden is. De Cybersecurity Universiteit is een initiatief van de DGDO; De Gezonde Digitale Organisatie. Het doel van deze instantie is om bedrijven, organisaties en particulieren te beschermen tegen cybercriminaliteit.
Het mooie aan de Cybersecurity Universiteit is dat zij zich op een breed publiek richten. Zij helpen bijvoorbeeld gemeenten en grote bedrijven, maar ze bieden dus ook trainingen/cursussen voor particulieren aan. Door deze brede doelgroep heeft de Cybersecurity Universiteit in de afgelopen jaren al onwijs veel mensen mogen helpen.
Na mijn zoektocht na iets meer informatie was ik uitermate tevreden. Het initiatief van de DGDO kent eigenlijk alleen maar winners. Daarnaast vind ik het prettig om te zien dat de ontwikkelaars van deze cursus onwijs veel kennis hebben.
Zij zijn dus ook de aangewezen partij om deze kennis over te dragen op andere mensen, zoals de mensen die actief zijn bij grote bedrijven, maar ook particulieren die bijvoorbeeld gebruik maken van Internetbankieren.
Op de website van de Cybersecurity Universiteit is bovendien veel (betrouwbare) informatie te vinden. Zo staan sommige initiatiefnemers met een foto op de website en staat in de footer van de website ook het KVK-nummer. Al met al heeft deze instantie dus voor een transparante en betrouwbare uitstraling.
Wat is het doel van deze cursus?
Op de website van de Cybersecurity Universiteit valt uitgebreid te lezen wat het doel van de cursus is. Het doel is bovendien tamelijk simpel te noemen: met deze cursus probeert de Cybersecurity Universiteit om jou te beschermen tegen cyberincidenten.
Je krijgt de nodige informatie aangeleverd, zodat je je bewuster gaat worden van de mogelijke gevaren. Daarnaast ben je ook in staat om de gevaren in een vroegtijdig stadium te herkennen, zodat je zelf geen slachtoffer van cybercriminaliteit gaat worden.
Het doel is dus enerzijds informeren, maar anderzijds ook om je voor de gevaren te behoeden. Als heel veel mensen deze cursus gaan volgen, zouden de cybercriminelen een stuk minder succesvol zijn. De cybercriminelen werken namelijk op een hele slinkse wijze, waardoor het soms lastig is om de cybercriminaliteit te herkennen.
Het kan bijvoorbeeld lijken alsof een mailtje echt van de bank afkomstig is, terwijl dit in de werkelijkheid een zogeheten phishing mail betreft. Het doel van deze cursus is al met al om jou van de juiste informatie en kennis te voorzien, zodat jij de cybercriminelen in een vroegtijdig stadium door kunt hebben. De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen hiermee flink beperkt worden, aangezien deze vorm van criminaliteit behoorlijk veel geld kost voor de maatschappij.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de economie in Nederland jaarlijks zo’n 10 miljard euro schade oploopt door cybercriminaliteit; dat is een duidelijk cijfer, niet waar? Mede hierom vond ik het ook onwijs belangrijk om me voor deze cursus aan te melden. Uiteraard speelde de situatie van mijn tante daar ook een belangrijke rol in.
Het doel van deze cursus wordt overigens op de website zelf perfect omschreven: “De Cybersecurity Universiteit heeft als doel om jou te beschermen tegen cyberincidenten. Door je kennis omtrent cybercriminaliteit te vergroten en je te voorzien van praktische tips, zoals het instellen van je browser en apparaten”.
Voor wie is deze cursus geschikt?
Zoals ik eerder al in deze review zei, is de cursus voor een breed publiek geschikt. Op de website van de Cybersecurity Universiteit staat reeds een lijstje uitgewerkt met mensen voor wie deze cursus geschikt is:
- Voor zzp’ers; zij kunnen immers ook het slachtoffer van cybercriminaliteit worden en moeten ook aan de AVG voldoen.
- Voor mensen die zichzelf willen beschermen tegen cyberincidenten
- Voor mensen die online actief zijn en daarbij gebruik maken van bijvoorbeeld social media en andere platformen.
- Voor mensen die reeds het slachtoffer van cybercriminaliteit zijn geworden en willen voorkomen dat dit nog een keer gaat gebeuren.
- Voor mensen die hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken.
- Voor mensen die gebruik maken van openbare wifi netwerken.
- Voor mensen die zich simpelweg willen weren tegen de cybercriminelen.
Zoals ook al eerder gezegd, is deze training voor bedrijven en voor particulieren geschikt. Voor particulieren om bijvoorbeeld op een veilige manier met Internetbankieren om te gaan en voor bedrijven om alle bedrijfsgegevens op een veilige manier op te slaan.
Als je actief in een groot bedrijf bent, heb je ongetwijfeld toegang tot meerdere systemen. In deze systemen is veel (persoonlijke) informatie over bijvoorbeeld klanten en leveranciers te vinden.
Deze systemen mogen voor de buitenwereld niet inzichtelijk zijn, waardoor een perfecte interne beveiliging van groot belang is. Daarbij hoort uiteraard ook dat alle medewerkers van het bedrijf zich bewust zijn van de verschillende vormen én gevaren van cybercriminaliteit. De cursus is daarmee ook bedoeld voor alle werknemers van (grote) bedrijven.
Onder aan de streep kan ik dus concluderen dat deze cursus voor een breed publiek geschikt is. Onwijs veel mensen hebben iets aan deze cursus en kunnen hun kennis omtrent cybercriminaliteit vergroten. Of wellicht beter gezegd; veel mensen moeten hun kennis omtrent cybercriminaliteit vergroten.
Hoe is de cursus opgebouwd?
Nu je veel achtergrondinformatie over deze cursus hebt gekregen, is het tijd om verder te kijken. Hoe is de cursus precies opgebouwd? Dat ga ik je haarfijn uitleggen. Als je in de online omgeving terecht komt, zie je 10 secties staan. Deze secties, ook wel modules genoemd, vormen samen de gehele cursus. In onderstaande lijst heb ik de verschillende modules nader benoemd:
- Voorwoord: Waarom is kennis over cybercriminaliteit belangrijk?
- Module 1: Digitale transformatie
- Module 2: Jouw rechten met de nieuwe privacywet!
- Module 3: Het internet
- Module 4: Phishing
- Module 5: Wachtwoorden
- Module 6: Wi-Fi
- Module 7: Ransomware
- Module 8: Veilig gebruik van Social Media
- Module 9: Beveiliging tegen USB apparaten
- Module 10: Mobiele beveiliging
Het mag duidelijk zijn dat deze cursus onwijs uitgebreid opgesteld is. De 10 modules bespreken eigenlijk alles wat met cybercriminaliteit te maken heeft. Je wordt je zodoende bewust van de mogelijke gevaren én je leert hoe je jezelf kunt wapenen tegen die gevaren.
Doordat de cursus alle facetten van cybercriminaliteit bespreekt, krijg je echt een duidelijk beeld van het totaalplaatje. Op basis daarvan ben je in staat om jezelf te behoeden voor de cybercriminaliteit.
Verder valt mij op dat de modules redelijk beknopt zijn. Ja, het klopt dat er in totaal 10 modules bestaan, maar deze modules nemen per stuk niet meer dan 10 minuten in beslag. Je kunt dus relatief snel door de modules heen gaan, zodat je in een kort tijdsbestek je kennis omtrent cybercriminaliteit op kunt vijzelen.
Om je een voorbeeld te geven van een module. De module 9 (beveiliging tegen USB apparaten) bestaat in totaal uit 16 pagina’s. De module begint met een korte inleiding, waarna vervolgens een video getoond wordt.
In deze video krijg je direct de benodigde informatie voor ogen en op basis van deze video wordt de rest van de module ingeleid. Op de overige pagina’s binnen deze module vind je veel informatie, handige tips en allerlei mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen de cybercriminaliteit.
In zo’n 10 minuten kan je dus deze module doornemen en je kennis omtrent dit specifieke onderwerp flink vergroten.
Wat ik van de opbouw en inhoud van deze cursus vind? Ik ben hier onwijs tevreden over. Aangezien ik de cursus zelf gevolgd heb, weet ik als geen ander hoe prettig de gehele cursus opgebouwd is. Alle modules bevatten één bepaald onderwerp, maar sluiten uiteindelijk wel allemaal op elkaar aan.
Doordat de modules zo perfect op elkaar aansluiten, verkrijg je simpelweg onwijs veel informatie. De handige tips en de mogelijkheden om je tegen cybercriminaliteit te beschermen, zijn uiteraard van groot belang. Onder aan de streep ben ik er dus van overtuigd dat werkelijk waar iedereen iets aan deze cursus heeft.
Wat vinden andere volgers van deze cursus?
De cybercriminaliteit is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een hot item. De Cybersecurity Universiteit heeft daar perfect op in weten te spelen door onder meer deze cursus op te richten. Heeft de cursus reeds veel volgers gehad?
Ik heb het vermoeden van wel, ondanks dat de Cybersecurity Universiteit hier geen uitspraken over doet. Op het internet zijn echter voldoende recensies te lezen over deze cursus, waardoor ik het idee heb dat behoorlijk veel mensen de cursus reeds gevolgd hebben.
In deze beoordelingen vallen eigenlijk alleen maar positieve woorden te lezen. De volgers van de cursus zijn tevreden en zijn ervan overtuigd dat zij zich nu perfect kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit.
Eén van deze beoordelingen vat in mijn ogen de cursus perfect samen: “De training heeft mij bewust gemaakt van de online gevaren. Ik ga nu met vertrouwen de toekomst tegemoet en ik weet hoe ik mezelf kan beschermen tegen cybercriminelen. De Cybersecurity Universiteit training is zeker aan te raden”.
Het doet mij goed om te lezen dat veel beoordelingen aansluiten op mijn mening. Dit sterkt mijn vermoeden dat deze cursus mogelijk één van de wapens tegen cybercriminaliteit zou kunnen zijn. Als je je bewust van de gevaren bent, trap je immers minder snel in de slinkse technieken/manieren van de kwaadwillende.
Krijg je bij deze cursus nog bonussen meegeleverd?
Eerder in deze review gaf ik aan dat de cursus uit 10 modules bestaat. Dat is echter niet geheel waar; je krijgt namelijk nog een extra module als bonus meegeleverd. Deze bonusmodule heeft de naam ‘Tips & tricks’ gekregen en bevat onwijs veel handige tips. Om je een overzicht van deze module te geven, heb ik de verschillende onderwerpen even op een rijtje gezet:
-
Havelbeenpwned
-
Google Chrome Extensie Wachtwoordcheck
-
Je wachtwoorden veilig opslaan in een passwordmanager (Wachtwoordkluis)
-
VPN-verbinding – onze aanbevelingen
-
Gebruik Twee Factor Authenticatie (2FA)
-
Zorg voor back-ups
-
Facebook
-
Instagram
-
Twijfel jij over je veiligheid?
-
ESET Internet Security
-
Het bekijken waard!
In mijn ogen is deze bonus een perfecte aanvulling op de cursus. Met deze bonus krijg je nóg meer handige tips & tricks, bijvoorbeeld om op een veilige manier gebruik te maken van Facebook. Al met al is dit dus een perfecte afsluiter van de toch al uitgebreide cursus!
Daarnaast krijg je nog één bonus meegeleverd. Je kunt namelijk gebruik maken van speciale tarieven en acties van de partners van de Cybersecurity Universiteit. Wat dit precies inhoudt, verschilt van periode tot periode.
Nadat je je voor de cursus aangemeld hebt, krijg je meerdere interessante kortingsacties aangeboden voor producten en diensten waarmee je jezelf nóg beter kunt beschermen tegen de cybercriminaliteit.
Wat kost deze cursus?
Wil jij jezelf ook graag behoeden voor cybercriminaliteit? Of lijkt het je een verstandig idee als bijvoorbeeld je ouders of opa en oma aan de slag gaan met deze cursus? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de bijbehorende kosten. Als je toegang tot deze cursus wenst te hebben, heb je twee mogelijkheden:
- 1 jaar toegang Cybersecurity Universiteit: 79 euro
- 1 jaar toegang Cybersecurity Universiteit gezinsabonnement: 109 euro
De laatst genoemde variant is dus iets duurder, maar biedt toegang voor het gehele gezin. Deze cursus kan je in totaal met vijf gezinsleden volgen. De eerstgenoemde variant biedt aan slechts één persoon toegang.
Ongeacht voor welke variant je kiest; je hebt 1 jaar lang toegang tot de cursus. Je kunt de cursus dus bijvoorbeeld nu alvast bestellen en er pas over enkele maanden mee beginnen. Gezien de urgentie en het belang van deze cursus is het aan te raden om de cursus zo snel mogelijk te gaan volgen.
Kan ik deze cursus aanraden?
Het is eigenlijk geen verrassing meer, maar ik kan deze cursus van harte aanraden. Her en der in deze Cybersecurity Universiteit review heb ik reeds aangegeven dat ik onwijs te spreken ben over de cursus. In mijn ogen is de cursus op de juiste manier opgebouwd, bevat de juiste onwijs veel informatie en is het één van de belangrijkste onderwerpen in de hedendaagse maatschappij.
aangezien we meer en meer in een digitale maatschappij leven, is het van belang dat iedereen zich bewust is van de gevaren van digitale criminaliteit. Door deze cursus te volgen, kan je je perfect wapenen tegen deze criminaliteit.
Je leert hoe je de criminaliteit kunt herkennen, je leert hoe je kunt voorkomen dat jij het slachtoffer wordt en je doet onwijs veel nuttige informatie op. Mede daarom kan ik deze cursus van harte aanraden!
Jezelf Voortaan GOED Beschermen Tegen Cyberincidenten?
Gebruik de kortingscode”betrouwbaar” en profiteer van extra korting!
Een website voor iedereen die graag gebruikerservaringen wil lezen
Op het internet worden zoveel producten en diensten aangeboden tegen uiteenlopende prijzen. betrouwbarereviews.nl test al deze producten en diensten en geeft een eerlijke en betrouwbare mening.