Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is de mate waarin je overtuigd bent van je eigen kunnen en je eigen kwaliteiten. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, ben je blij met jezelf en weet je van jezelf wat je kunt. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt, ben je continue over jezelf aan het twijfelen. Je twijfelt of je dingen wel goed doet, je bent niet zeker van jezelf, je durft jezelf niet op de voorgrond te tonen en je legt jezelf zodoende bepaalde beperkingen op. Des te meer reden om iets aan je zelfvertrouwen te doen.

Als ik in de Dikke van Dale naar het woord ‘zelfvertrouwen’ zoek, zie ik deze definitie: “het vertrouwen in eigen kracht”. Dat is wat mij betreft een perfecte samenvatting van het woord ‘zelfvertrouwen’. In het dagelijkse leven worden de termen zelfvertrouwen en zelfbeeld wel eens met elkaar gemengd. Dat kan ik goed begrijpen. Deze twee termen duiden min of meer op hetzelfde en hebben betrekking op het gevoel/vertrouwen dat je in jezelf hebt.

Heb je weinig zelfvertrouwen en wil je graag werken naar een leven vol zelfvertrouwen? Lees dan mijn review over de eCursus Blijvend meer zelfvertrouwen.