Wat is stress?

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten hebben. Verschillende instanties verwachten dat binnen enkele jaren ongeveer een kwart van alle werkende Nederlanders uit gaat vallen met stress. Deze cijfers laten duidelijk zien dat stress een serieus probleem in Nederland is. Maar, als we over stress spreken; waar gaat het dan exact over?

Stress is eigenlijk een vorm van spanning of druk. Veel mensen hebben een bepaalde mate van stress nodig, aangezien je dankzij stress op een juiste manier kunt functioneren. Aan de andere kant kan stress ook de overhand gaan nemen. In dat geval brengt stress jouw lichaam in paraatheid. Wat betekent dit exact? Dat betekent dat onder meer je hartslag gaat stijgen, dat je spieren zich aan gaan spannen, dat je bloeddruk omhoog gaat en dat je oververmoeid raakt. Indien je langere tijd van stressklachten last blijft houden, kan dit uiteindelijk gaan leiden tot een burn-out.

Het herstellen van een burn-out is een langdurig proces waarbij je door diepe dalen gaat. Om meerdere redenen is het daarom aan te raden om stressklachten in een vroegtijdig stadium aan te pakken. Voor het voorkomen c.q. aanpakken van stress kan je onder meer de cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress volgen. Met deze cursus krijg je meer inzicht in de manier waarop stress ontstaat, hoe je dit aan kunt pakken en hoe je dit kunt voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *